PARAMARIBO, 10 sep – Luchtvaartmaatschappijen hoeven niet te wachten tot er formeel een volledige open sky tot stand komt tussen Suriname en Nederland. Dit zegt Gerard Brunings, bestuursvoorzitter van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM. Het heeft er nu veel van dat ondernemers op het vrijgeven van de vliegverbinding zitten te wachten. Dat hoeft niet.

In feite is er sprake van een verkapte open sky. De twee landen zijn jaren geleden al overeengekomen om elk nog twee maatschappijen toe te laten. Dit dus naast de vergunningen voor de SLM en de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Brunings zegt tegenover de Ware Tijd dat er al een verkapte open sky verbinding bestaat tussen de twee landen. Onder meer de in Nederland gevestigde Vereniging van Reizigers vindt de huidige bilaterale luchtvaartovereenkomst juist een obstakel.

Een volledige open sky situatie zou pas de gelegenheid bieden voor eerlijke concurrentie. Nu profiteren de twee maatschappijen van hun monopolie en worden de vliegtickets vrijelijk duur verkocht. Meer concurrentie zou de prijzen omlaag kunnen brengen. Brunings begrijpt niet waarom maatschappijen niet nu al gebruik maken van wat er aan mogelijkheid is. De Nederlandse regering stelt dat er geen behoefte is aan volledige open sky.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.