Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Verheffing mijnbouwsector grote uitdaging

Verheffing mijnbouwsector grote uitdaging

Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen(NH)

Vanaf januari 2013 is er een heleboel te doen geweest rond de mijnbouwsector. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen(NH) bracht vrijdag de voorbereiding en goedkeuring van de goudovereenkomsten in DNA in herinnering. In juni 2013 en november 2013 zijn er overeenkomsten getekend met respectievelijk Iamgold en Newmont.

Toch zijn er mede naar aanleiding van de felle discussies die er zijn geweest de afgelopen periode over de sector nog wat vragen blijven liggen. Hok onderstreept dat de mijnbouwsector altijd een eenzijdige ontwikkeling heeft gekend, eerst bauxiet en nu is het goud.

Uitdaging

Bij het aantreden van de regering Bouterse/Ameerali was het volgens de minister duidelijk dat we alles in het werk zouden moeten stellen om de mijnbouwsector uit haar achterstandspositie op te trekken naar de huidige eeuw, tenminste als wij uit de sector een grote bijdrage willen realiseren voor de nationale economie. Wij moeten ons wel realiseren dat wij als land rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen, maar dat wij niet het enige land in de wereld zijn met natuurlijke hulpbronnen.

“In tegenstelling tot een land als Bolivia dat bijkans 50% van de wereldvoorraad bezit, moeten we stellen dat alle mineralen die in Suriname voorkomen ook elders in de wereld voorkomen en meestal in veel grotere hoeveelheden.

Het mag daarom duidelijk zijn dat indien wij onze mineralensector willen ontwikkelen, indien wij een beroep willen doen op de niet onbegrensde hoeveelheid investeringsmiddelen in de wereld, wij in competitie moeten treden met andere landen. We zullen investeerders moeten overhalen om hun geld hier uit te geven en niet elders”, bracht Hok naar voren.

Internationale mijnbouwconferentie

Tegen deze achtergrond heeft NH besloten om een internationale conferentie en expositie onder de naam Suri Map 2014 te organiseren in Paramaribo met als onderwerpen mijnbouw, energie en petroleum. Deze conferentie duurt van 17-19 juni 2014. De aanmeldingen voor deelname zijn bijzonder goed en verwacht de minister veel van deze conferentie. Hok geeft toe dat met een dergelijke conferentie alleen het niet voldoende is om de sector te verheffen.

Mineraalinstituut

Voorafgaand aan de mijnbouwconferentie is aan een consultant de opdracht gegeven om een ‘road map’ op te stellen voor de opzet van een Mineraalinstituut. Dit instituut moet de regering bijstaan om de sector verder tot ontwikkeling te brengen.

Het instituut moet de draad oppikken waar de nu nog bestaande Geologische Mijnbouwkundige Dienst niet verder kon, omdat de dienst is uitgehold en verwaarloosd. Tal van diensten die de sector moesten helpen ontwikkelen zijn de afgelopen jaren uitgehold. De minister noemde onder anderen de diensten bodemkartering, het bureau luchtkartering, bureau waterkrachtwerken en de dienst LBB.

Het rapport van de consultant met betrekking tot het opzetten van een Mineraal of Delfstoffeninstituut is al binnen. Het ministerie is nu bezig met het organiseren van de financiering om het instituut compleet met huisvesting te realiseren.

Geologische kaart

Een ander aspect dat de sector moet helpen ontwikkelen is een moderne Geologische kaart. De consultant heeft de terms of reverence reeds aangeboden aan het ministerie voor de realisatie van de kaart. Onze huidige kaart stamt uit 1977 en de eerste data daarvoor werd 20 jaar eerder verzameld. Suriname is dringend aan een nieuwe kaart toe.

Op dit gebied is Suriname achter op Frans-Guyana, Brazilië en andere Zuid-Amerikaanse landen. De minister wenst niet te praten over de Afrikaanse landen waar de mijnbouwsector goed tot ontwikkeling is gebracht en die veel natuurlijke hulpbronnen bezitten. “We zitten in een competitie en helaas bevinden wij ons in een nadelige positie”, aldus Hok. (Edunet)