PARAMARIBO, 14 jul – Het vernietigen van medisch afval komt geheel voor rekening van particulieren. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een constructie bedacht om er een volledig particuliere aangelegenheid van te maken. Een door de Amerikaanse regering gedoneerde verbrandingsoven gaat naar het bedrijf Reconsur.

Overeengekomen is dat het bedrijf alle afval van huis- en tandartsen zal verbranden. “De oven blijft van Volksgezondheid. Omdat we zelf geen vuil verbranden, is hij in bruikleen afgestaan. Als de oven eenmaal is afgeschreven, is het de bedoeling dat Reconsur zelf een andere aanschaft”, zegt Martelise Eersel, topfunctionaris op Volksgezondheid. Belangrijk is dat de oven niet werkeloos blijft staan. Zo slaat het ministerie twee vliegen in één klap.

De andere ‘vlieg’ is dan de bescherming van mens en milieu. Medisch afval vernietigen moet nu beter gegarandeerd zijn. Een ware uitdaging is nog het wantrouwen weghalen bij burgers als het om bijverschijnselen gaat bij het verbranden. Er komt daarom een voorlichtingscampagne. Volgens Humphrey Bergraaf, directeur van Reconsur, is het allemaal veilig. “Alles wordt gelabeld, we houden alles bij. Met een extra brander, worden ook nog giftige gassen geneutraliseerd. “

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.