PARAMARIBO, 30 aug – Wie verboden of vervallen landbouwchemicaliën importeert in Suriname, heeft bijna niets te vrezen. De autoriteiten kunnen bij tijd en wijle ingrijpen, het is niet van lange duur. Worden je spullen in beslag genomen, dan hoef je maar een telefoontje te plegen. Ambtenaren op het ministerie van Handel & Industrie balen grenzeloos.

Volgens de Ware Tijd is een partij verboden pesticiden en herbiciden terug gegeven aan importeurs. Het betreft ruim dertig soorten, waaronder het levensgevaarlijke alachloor. Het spul is in haast elke landbouwwinkel te koop. Toch herinnert het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, importeurs regelmatig dat het verboden is bepaalde middelen binnen te halen. Daar blijft het kennelijk bij. Een reeks producten is vorig jaar vervallen.

Het spul mag nu weer worden verkocht, omdat opdracht is gegeven het weer af te staan. Een deel blijft in beslag genomen. De vervaldatum is ergens in 2002. Nog werd het verkocht. Van sommige producten zijn de productie- en vervaldata zelfs verwijderd. “De overige recenter vervallen middelen mogen wel vrijgegeven worden, waarbij verkopers de ruimte hebben om tot met eind december 2012 de middelen te verkopen”, schrijft een LVV-topfunctionaris in een brief aan Handel & Industrie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.