Ouderen die bepaalde infecties bij zich dragen, zoals het herpes-simplexvirus dat een koortslip veroorzaakt, hebben meer problemen met hun geheugen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.

Veel mensen hebben het herpes-simplexvirus (HSV). Er zijn verschillende typen. HSV-1 veroorzaakt een koortslip, HSV-2 is genitale herpes. Als je eenmaal geïnfecteerd bent met HSV, blijft het aanwezig in je lichaam en steekt het af en toe de kop weer op.

De onderzoekers gebruikten bloedmonsters van 1625 mensen van gemiddeld 69 jaar. Ze keken of in het bloed indicatoren aanwezig waren voor een aantal veelvoorkomende ziekteverwekkers, zoals het herpes-simplexvirus, een bacterie die luchtweginfecties veroorzaakt en een bacterie die maagzweren kan veroorzaken.

Proefpersonen die meer infecties met zich meedroegen, bleken gemiddeld slechter te scoren op geheugentests. Dit verband bleef overeind na correctie voor andere factoren, zoals opleiding, roken, hartziekten en diabetes.

Bewegen lijkt een beschermend effect te hebben. Het onderzoeksteam ontdekte dat het verband tussen de infecties en de geheugenproblemen zich alleen voordeed bij mensen met een zittende leefstijl, niet bij deelnemers die meldden dat ze regelmatig bewogen.

Of het koortslipvirus de geheugenproblemen veroorzaakt is nog niet duidelijk. In eerdere onderzoeken werd wel gespeculeerd dat het herpes-simplexvirus kan bijdragen aan het ontwikkelen van dementie, aangezien het virus zich naar andere delen van het lichaam verplaatst, waaronder de hersenen.

Het onderzoek is gepubliceerd in Neurology.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.