Door Jan Gajentaan

De Venezolaanse parlementariër en bekend voorvechtster van de mensenrechten María Corina Machado zal waarschijnlijk afgezet worden als parlementariër. Hiertoe heeft Tania Díaz, een parlementariër van de regerende Socialistische Partij (PSUV) een verzoek ingediend om de parlementaire onschendbaarheid van Machado op te heffen (impeachment procedure). Dit verzoek is door een meerderheid van het parlement voorgelegd aan de procureur-generaal.

Hiermee lijkt de Venezolaanse crisis verder te escaleren. Tania Díaz hield een fel betoog tegen María Corina Machado, die verweten wordt dat zij de hulp heeft ingeroepen van de OAS. “ Zij moet betalen voor die sterfgevallen, ze zal betalen volgens de grondwet en onze wetten” bulderde Díaz , verwijzend naar de bijna 30 doden die vielen in Venezuela bij protesten in het hele land .

PSUV parlementariër Diaz beschuldigde Machado van “verraad” omdat zij toevlucht heeft gezocht bij buitenlandse overheden, verwijzend naar contacten van Machado met de OAS. Diaz kreeg steun van de voorzitter van de Nationale Assemblee, Diosdado Cabello. Hij verklaarde dat hij ook nog zou vragen om een onderzoek of Machado beschuldigd kan worden van terrorisme , moord en aanzetten tot geweld en criminaliteit. Overigens werd Machado al eens mishandeld in het parlement door parlementariërs van de PSUV, zie foto.

De beschuldigingen tegen Machado waren ingebracht in het kader van een “waarheidscommissie ” in het parlement, voorgezeten door Cabello zelf. Deze Commissie is voornemens de gewelddadige handelingen tijdens protesten tegen de regering sinds 12 februari te onderzoeken .

In reactie op de beschuldigingen tegen haar, zei María Corina Machado: “Ze willen ons elimineren, maar ze hebben ons onoverwinnelijk gemaakt . Er zijn miljoenen mensen in de straat en we zullen blijven vechten voor de democratie. Het is duidelijk geworden dat het doel van president Maduro is om de stem van het volk tot zwijgen te brengen . De president heeft zijn masker verwijderd en nu kan iedereen zien wat hij is: een dictator”.

De bedreigde parlementariër voegde hier aan toe: “Het is heel duidelijk voor mij waar deze order om mij aan te vallen vandaan komt. Deze order is afkomstig van Havana, Cuba “.

María Corina Machado is ondanks de dreigementen nog steeds van plan om vrijdag aanstaande een bijeenkomst van de OAS in Panama te bezoeken. Hier wil zij een dringend beroep doen op alle Latijns –Amerikaanse regeringen om loyaal te blijven aan het Inter-Amerikaans Democratisch Handvest .

Bron: PanAm Post / artikel Marcela Estrada

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.