Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Veilig verkeer

Veilig verkeer

Het wordt tijd dat er ook in Suriname een Meldpunt onveilig verkeer komt; Naast de certificering van bromfietsen is nodig de aanleg van fietspaden voor fietsers en bromfietsen met een maximaal toegestane snelheid van 25km/u. Daarnaast staat ook het aanleggen van betegelde voetpaden netjes.

Het Meldpunt Veilig Verkeer is dé plek voor het melden van onveilige verkeerssituaties. Naast het kenbaar maken van de onveilige situatie biedt het Meldpunt Veilig Verkeer de mogelijkheid om zelf actie te ondernemen om de verkeersveiligheid in de buurt te verbeteren.

Doorloop onderstaande stappen om te zien hoe het werkt en ga aan de slag!

  1. onveilige verkeerssituatie

Elke verkeersdeelnemer ervaart wel eens een onveilige situatie als gevolg van de weginrichting of het verkeersgedrag van anderen. Het Meldpunt Veilig Verkeer moet worden opgericht om hierover meldingen te verzamelen en iedereen helpen bij het verbeteren van deze verkeersonveilige situaties. Via het Meldpunt Veilig Verkeer kan iedereen gemakkelijk samenwerken met andere melders, overheden, belangenorganisaties en maatschappelijke partners om te zorgen voor een veilige verkeerssituatie.

2. Melding maken

Voor inzicht in verkeer is de locatie erg belangrijk. Een melding start dan ook met een ‘klik’ op de kaart om de exacte locatie te bepalen. Vervolgens maak je stapsgewijs een ‘rapportje’ over de onveilige situatie. Hierin wordt opgegeven voor wie de situatie gevaarlijk is, wat of wie dat gevaar veroorzaakt en wanneer het probleem vooral speelt. Als je foto’s van de situatie gemaakt hebt, kun je deze toevoegen. Via sociale media is het mogelijk om jouw rapportje naar vrienden te sturen. Zij kunnen dan aangeven of ze het met de melding eens zijn.

3. Burgerparticipatie

Melders die bij elkaar in de buurt wonen kunnen elkaar vinden en gaan samenwerken aan een digitale Buurttafel. Via deze Buurttafels worden vrijwilligers én professionals (districten, politie, Veilig Verkeer Suriname) eenvoudig met elkaar in contact gebracht. Het Meldpunt Veilig Verkeer helpt jou en jouw buurtgenoten om de problemen in kaart te brengen en een Tafelplan op te stellen. Verdere digitale ondersteuning moet te vinden zijn aan de hand van kant en klare acties, een agenda, nieuwsberichten, draaiboeken en taken.

4. Kom in actie

Samen met buurtbewoners kun je Buurtacties organiseren en uitvoeren. Door de samenwerking in de buurt maak je elkaar bewust van ieders rol in het verkeer en de verkeersveiligheid in de buurt. Juist wanneer de verkeersonveiligheid bijna dagelijks van dichtbij wordt gevoeld, past het uitvoeren van Buurtacties.

5. Inzicht in verkeersbeleving

Alle meldingen worden verzameld en anoniem opgenomen in de Nationale Database Subjectieve Verkeersveiligheid. Districten, rayons, regio’s en dorpsgemeenschappen kunnen deze database inzien en gebruiken voor het opstellen van het verkeersveiligheidsbeleid en het doen van analyses.

6. Resultaat boeken

Na het succesvol uitvoeren van Buurtacties kun je het Buurtlabel verdienen. Een voorwaarde voor het succesvol afronden is bijvoorbeeld dat alle stappen zijn doorlopen en er voldoende mensen hebben deelgenomen. Elke Buurtactie uit de bibliotheek van het Meldpunt Veilig Verkeer wordt afgesloten met een evaluatie. Het Buurtlabel kan zichtbaar in de buurt worden opgehangen. Ook worden alle buurten met een Buurtlabel opgenomen in de landelijke Monitor Veilig Verkeer.

A.H.Tjauw-A-Hing  / tjauwa@gmail.com


Posted

in

by