INGEZONDEN- Veel Surinamers zullen door veel lagere koopprijzen van huizen, in staat zijn huiseigenaar te worden.

Het is al heel lang zo dat de meeste mensen in dit land per se een eigen huis met een tuin willen hebben.

Deze personen zijn sinds hun kinderjaren nooit eraan gewend geraakt dat wonen in een verdiepingsappartement ook heel erg comfortabel, veiliger en beslist goedkoper kan zijn.

Het gevolg is dat een groot deel van hen verwend is. Ze moeten en zullen een huis op de begane grond met daaromheen een grote tuin, die ze overigens vaak niet eens goed weten te onderhouden.

Dit verwengevoel dat is ontstaan is mede de schuld van alle vorige regeringen die een sterk verouderde appartementsrecht in stand hebben gehouden en weigerde mee te gaan met vernieuwingen.

Al sinds de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw hebben diverse deskundigen erop gewezen dat het veel goedkoper en efficiënter is om verdiepingsgebouwen te bouwen.

De zeer intelligente entrepreneur uit Suriname, wijlen Michel Shak Shie, heeft sinds begin 2000 meermaals bij regeringen ervoor gepleit in de lucht te gaan bouwen.

De goede man heeft zelfs vaker uitgebreide presentaties gehouden voor regeringsleiders en alle voordelen aangehaald. Maar toch bleef men hangen in een oude gedachtegang.

Door in de lucht te bouwen is er beduidend minder vierkante meter kostbare grond nodig en kunnen er toch veel meer mensen tegelijk en goedkoper geaccommodeerd worden.

Dat de regering Santokhi- Brunswijk het nu mogelijk zal maken dat Suriname ook een appartement kunnen kopen, zal dat door de veel lagere bouwkostprijs voor velen nu makkelijker bereikbaar worden.

Wij moeten in Suriname af van het achterlijke idee dat een tuin noodzakelijk is voor normaal woongenot.

Bijna 95 procent of zelfs meer Nederlanders wonen met alle plezier in een rijtjeshuis of verdiepingsflat. Niet een ieder daar is in staat zich een vrijstaand huis met tuin te permitteren.

Men neemt genoegen met een klein balkon. Ook in de VS en talrijke andere landen doet men niet anders.

En het vals argument dat het in warme landen niet prettig wonen is in een verdiepingsgebouw is grote onzin.

Tegenwoordig weten deskundigen verschillende technieken toe te passen waardoor het in deze gebouwen zonder interventies zelfs een paar graden koeler is dan de buitentemperatuur.

Resumerend: het initiatief van de huidige regering om het mogelijk te maken een appartement te kopen is fantastisch nieuws voor een heleboel Surinamers die nog niet in staat zijn een eigen woning te kopen of bouwen op een stuk eigen grond.

Wonen in een eigen huis op de 1e, 2e, 3e of desnoods 10e etage zal door de lagere tarieven voor veel meer mensen makkelijker haalbaar worden.

R. Pinas

Dit is een bericht van GFC Nieuws

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.