Veel ouderen hebben verkeerde ideeën over bewegen en gezondheid. Zo weet 42 procent niet dat sporten de kans op borst- of darmkanker verkleint. Terwijl dat wél zo is.

Dat blijkt uit onderzoek van Plus Magazine onder 1022 50-plussers. Wie te zwaar is, heeft meer kans op verschillende soorten kanker. Bovendien beïnvloedt bewegen het hormoongehalte in het bloed.

Daardoor hebben vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker dan vrouwen die niet of nauwelijks in beweging komen.

En er zijn nog meer misverstanden, want één op de drie ondervraagden veronderstelt dat meer bewegen niets doet voor je geheugen.

“Maar meer bewegen heeft een gunstig effect op de hersenen”, zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. En mensen met een actieve leefstijl hebben 20 tot 50 procent minder vaak alzheimer.

Touwtjespringen helpt goed tegen osteoporose, het verzwakken van botten. Maar ruim een kwart van de 50-plussers weet dat niet. Door druk op het bot krijgen de cellen namelijk een signaal om nieuw bot aan te maken.

Korte, intensieve sporten waarbij je je eigen gewicht draagt zijn daarbij het meest effectief. Vier keer per dag drie minuten touwtjespringen is dus beter voor de botaanmaak dan een half uur wandelen.

De volledige resultaten van het onderzoek zijn te vinden in het juninummer van Plus Magazine.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.