Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Vastlegging Surinaamse talen van belang

Vastlegging Surinaamse talen van belang

Er zijn Surinaamse talen die dreigen te verdwijnen. Daarom is het vastleggen van alle kennis over de deze talen van eminent belang. Taal als essentiele vorm van communicatie en hetgeen ons onderscheid van alle andere levensvormen zou dan ook via het onderwijs behouden moeten worden, zegt minister Ashwin Adhin in een verklaring in verband met de Internationale dag van de Moedertalen.

De UNESCO viert jaarlijks de Internationale Dag van de Moedertalen op 21 februari. “De moedertaal is de taal waarmee men cultureel wordt gevormd vanaf de jonge jaren. Deze is belangrijk omdat het identiteit en geborgenheid verleend”.

Het thema dit jaar “Local Languages for global citizenship: spotlight on science” benadrukt volgens Adhin de essentie van moedertalen als belangrijk ingredient voor mondiaalburgerschap. Daarbij ligt de focus dit jaar op de wetenschap.

Hij zegt verder dat met het inzetten van het proces om de Surinaamse talen wettelijk te erkennen deze ook tot onderdeel worden gemaakt van onze nationale identiteit. “Immers brengt meertaligheid met zich mee een verrijking voor onze Surinaamse cultuur”.

Adhin: “Ik verenig mij met de woorden van de directeur-generaal van de Unesco die in haar boodschap in verband met de Internationale Dag van de Moedertalen aangeeft, dat de huidige norm in de wereld is om ten minste in drie talen, waaronder een lokale taal, een taal voor bredere communicatie en een internationale taal te kunnen communiceren. Voor de bevordering van creativiteit, innovatie en integratie zou deze taalkundige diversiteit betere toekomst perspectieven kunnen bieden”.

Al langer dan een decennium draagt de Internationale Dag van de Moedertalen volgens de minister bij aan het benadrukken van de vele rollen die talen spelen in de vormgeving en ontwikkeling van het verstandelijk vermogen van de mens in de ruimste zin des woords. “Ik roep daarom in navolging van de directeur-generaal van de UNESCO ook op, alle personen en organisaties, die actief zijn in het maatschappelijk middenveld, opvoeders, culturele verenigingen en de media, om bij te dragen aan het behoud van onze taaldiversiteit, ons rijke cultureel erfgoed voor duurzame ontwikkeling”.


Posted

in

by