PARAMARIBO – Vandaag is het de internationale dag tegen kinderarbeid in de wereld. GFC Nieuws heeft enkele weken geleden een bericht gepubliceerd van twee sociologen, Marieke Heemskerk en Celine Duijves, die in opdracht van een Amerikaans instituut een onderzoek hebben gedaan over kinderarbeid in ons land. Zij trokken naar de goudvelden en kwamen tot de ontdekking dat er veel kinderen zich in de goudmijnen begeven in plaats van naar school te gaan.

De redenen zijn verschillend van aard en ook de classificatie “kinderarbeid” hangt van verschillende factoren af. Zo zien zij kinderen die in het weekend de goudvelden intrekken om spelenderwijs goud te vinden en wat extra geld te verdienen, niet als kinderarbeid. Ook niet als er kinderen langs de straten staan om vruchten te verkopen om zo hun moeder te helpen. Zij zien het wel als kinderarbeid wanneer zij constateren dat kinderen blootgesteld worden aan gevaren in de goudvelden waar zij lange uren maken.

In het rapport doen zij het advies aan de overheid om de leerplichtleeftijd van 12 jaar op te trekken naar 16. Het is bekend dat in de Oosterse landen kinderen lange uren maken in de fabrieken.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.