Van Bommel (SP) stelt vragen over trage visumafhandeling

Volgens SP Kamerlid Harry van Bommel regent het klachten over de trage visumafhandeling in Paramaribo. Gevreesd moet worden dat velen niet meer op vakantie kunnen naar Nederland deze zomer. Van Bommel heeft de minister daarom gevraagd extra capaciteit in te zetten om de achterstand snel weg te werken.

“Bijgaand treft u mijn vragen aan de minister aan. Als altijd sta ik open voor commentaar en suggesties. Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken:”

1. Kent u het bericht ‘Surinamers ‘belegeren’ Nederlandse ambassade? (1)
2. Is het juist dat de Nederlandse ambassade in Paramaribo een enorme achterstand heeft met het afhandelen van visumaanvragen en dat iedereen die nu een aanvraag indient, pas rond midden augustus aan de beurt is? Indien ja, hoe is deze achterstand ontstaan? Indien neen, wat zijn dan de feiten?
3. Is het juist dat er ieder jaar in de maanden juni, juli en augustus een piek is in de visumaanvragen en dat die piek ook dit jaar te voorzien was? Indien ja, waarom is er dan dit jaar onvoldoende menskracht om achterstanden en lange wachttijden te voorkomen?
4. Is het juist dat een woordvoerder van de ambassade heeft gezegd “Er zijn gewoon bakken met aanvragen die zich opstapelen”? Betekent dit dat de achterstand in afhandeling oploopt in plaats van wordt weggewerkt?
5. Deelt u de bezorgdheid van de voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra) dat de achterstand in afhandeling kan inhouden dat de meeste mensen die naar Nederland op vakantie willen deze vakantie aan zich zien voorbijgaan? Indien neen, waarom niet?
6. Gaat u extra capaciteit inzetten om op zo kort mogelijke termijn de achterstand in visumafhandeling weg te werken? Indien neen, waarom niet?

(1) De Ware Tijd, 28 juli 2012

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.