PARAMARIBO/DEN HAAG, 28 jun – Harry van Bommel, Tweede Kamerlid voor de SP, vindt dat het hoog tijd is dat de Nederlandse regering eindelijk officieel excuses aanbiedt voor het ‘beschamende’ slavernijverleden. Dat zegt hij vandaag in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Van Bommel zal maandag bij de herdenking in Middelburg(Zeeland) een toespraak houden en samen met de Commissaris van de Koningin een krans leggen bij het slavernijmonument aldaar(FOTO). Volgens van Bommel is het onduidelijk waarom Nederland de stap naar excuses niet wil zetten, al speelt waarschijnlijk de angst voor mogelijke financiële compensatie een rol.

Volgens de krant wordt de roep om een officieel excuus de laatste maanden steeds luider. De voorzitter van Amsterdam Zuid-Oost, PvdA’er Tjeerd Herrema, liet recent weten dat hij het klasse vindt als excuses gemaakt zouden worden door koning Willem-Alexander. Ook het Surinaamse Collectief Broki wil excuses van de Nederlandse regering. Deze roep klinkt nog een stuk urgenter nu de Raad van Kerken de betrokkenheid bij het slavernijverleden heeft erkend.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.