Mensen die een gewichtsverminderende operatie ondergaan, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verslaving.

Sommige patiënten vluchten na de ingreep in alcohol in plaats van in eten, zoals voorheen. Dat ontdekten onderzoekers van het New York Obesity Research Center.

De onderzoekers keken naar 132 vrouwen en 23 mannen die tegen obesitas behandeld werden met een Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) of een maagband. Voor de ingreep en 1, 3, 6, 12 en 24 maanden daarna vulden ze vragenlijsten in over hun drugs- en drankgebruik.

“Als we naar de individuele patiënten keken, zagen we geen groot verschil. Maar keken we naar de groep in zijn geheel, dan bleek na twee jaar het gebruik van alcohol en drugs significant toegenomen te zijn”, zegt Alexis Conason.

Volgens Conason waren sommige patiënten voorheen emotie-eters. Nu ze niet meer met hun emoties kunnen omgaan door veel te eten, gaan ze op zoek naar iets anders. Soms nemen ze daarbij hun toevlucht tot drank of drugs.

Ook met het plotselinge gewichtsverlies hebben sommige patiënten moeite. Door een operatie verliezen ze soms binnen een jaar wel 60 procent van hun overgewicht.

Als ze langs een spiegel lopen, herkennen ze zichzelf niet meer. “Voor veel mensen verlicht de ingreep hun depressieve symptomen, maar anderen worstelen met hun nieuwe lichaam”, aldus Conason.

De resultaten van dit onderzoek verschijnen in de online editie van de Archives of Surgery.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.