Zeker duizend patiënten overlijden onnodig als gevolg van een beroerte, omdat zij op zaterdag of zondag worden opgenomen in het ziekenhuis. De behandeling is dan minder goed.

Dat blijkt uit onderzoek van het Imperial College London en het National Audit Office. Daarvoor bestudeerde William Palmer, samen met zijn collega’s, bijna 100.000 ziekenhuisopnames als gevolg van een beroerte in de periode van april 2009 tot maart 2010.

Hierbij concludeerden ze dat vijf van de zes aspecten die ze bestudeerden in het weekend minder positief waren. Zo kreeg 43 procent van de patiënten in het weekend op de dag zelf een hersenscan, doordeweeks was dit 48 procent.

Van de patiënten die op zondag werden opgenomen, stierf 11 procent binnen zeven dagen. Bij een doordeweekse opname was dit 9 procent.

De onderzoekers schrijven in het tijdschrift Archives of Neurology dat ongeveer 350 gevallen van ziekenhuissterfte binnen zeven dagen voorkomen had kunnen worden als het medische personeel in het weekend net zo handelde als op werkdagen. Nog eens 650 patiënten zouden eerder ontslagen kunnen worden uit het ziekenhuis.

Het is niet voor het eerst dat onderzoek laat zien dat de zorg in het weekend minder is. Eerder Brits onderzoek begin dit jaar liet zien dat een opname in het weekend het overlijdensrisico binnen 30 dagen verhoogt.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.