PARAMARIBO, 17 okt – Het management van Rosebel Gold Mines zal uitleg moeten geven over het incident met een cyanideoplossing. Twee arbeiders zijn ‘in contact’ gekomen met cyanide. Beiden moesten naar het ziekenhuis, maar zijn intussen ontslagen. Volgens de goudproducent gaat het om ‘enkele druppels cyanideoplossing.’ Het incident “deed zich voor als gevolg van een lekkage aan de pijpleiding met cyanideoplossing die op dat moment in gebruik was“, meldt het bedrijf.

Volgens Brug had het niet mogen gebeuren. De bedrijfsleiding stelde hem pas nog gerust tijdens een bezoek aan de bedrijfsfaciliteiten te Nieuw Koffiekamp. “Ik vroeg nog naar de beveiliging bij het gebruik van chemicaliën”, zegt Brug. De vakbond had vernomen dat er lekkages waren. Dit werd ontkend. Brug vindt het ook onverantwoord dat er op bepaalde momenten geen arts aanwezig is. Volgens de bedrijfsleiding is ‘conform protocollen’ gewerkt.

Na het ontdekken van de lekkage door de twee mannen, is al het personeel verwijderd van de onheilsplek. Ook is de plek afgezet. “Ons medisch protocol dat de medische handelwijze bij dit soort incidenten omschrijft, is direct inwerking gesteld. Dit houdt in dat eerste hulp door het Rosebel Medisch Team is verleend en vervolgens zijn beide werknemers ter observatie vervoerd naar het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo”, meldt het bedrijf.

De werknemers vertonen geen afwijkingen, voorlopig althans. Ook het milieu moet er ongeschonden vanaf zijn gekomen. “Onze schattingen geven aan dat er minder dan één liter cyanideoplossing vrijkwam. De lekkage deed zich in afgebakend gebied voor, waarbij de ondergrond van beton is. Hierdoor heeft zich geen contaminatie van de grond of een andere vorm van milieuverontreiniging voorgedaan.” Er komt een onderzoek, ook om herhaling te voorkomen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.