PARAMARIBO, 10 okt – Errol Snijders laat zich niet afzetten als voorzitter van vakcentrale De Moederbond. Het is de boodschap die Snijders heeft voor de groep van een en twintig vakbonden die de afzettingsprocedure inzetten. Het is voor de vakbondsleider onaanvaardbaar dat buiten het bestuur om wordt vergaderd. Dat hem slecht financieel management wordt aangesmeerd, is het toppunt.

Het is helemaal niet waar dat er geld van de vakcentrale is verbrast. Of dat het terrein waar de Moederbond al decennialang op staat, geveild wordt. “We zitten nog steeds hier en we gaan lekker door. We hebben het geld op tafel gelegd dat de schuldeiser heeft gevraagd”, zegt Snijders. Dat het kon heeft allemaal te maken met de sociale snaar van het Surinaamse vakbondswezen.

Om de lage lonen van arbeiders te compenseren, worden allianties gesloten met het bedrijfsleven. Arbeiders kunnen dan tegen ‘speciale’ rente krediet nemen. “De bonden verzwijgen dat de Moederbond garant staat voor die hun leden afnemen. Ik verschoon mij niet en draag de verantwoordelijkheid”, aldus Snijders. Maar aan vertrekken denkt hij niet. Zijn bestuur is bereid naar de rechter te stappen. De afzettingsprocedure zou onrechtmatig zijn.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.