Een Vaccin met een virus dat antilichamen tegen cocaïne produceert, moet de behandeling van cocaïneverslaving vergemakkelijken.

Wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten beschrijven het vaccin in Human Gene Therapy van de week.

Op dit moment is cocaïneverslaving moeilijk te behandelen. Afkicken is moeilijk en gaat gepaard met veel ziekteverschijnselen waardoor verslaafden snel een terugval ondervinden.

Al eerder is er geëxperimenteerd met het toedienen van antilichamen als oplossing om terugval te vermijden. Antilichamen zijn immuunmoleculen die binden aan een specifiek doelmolecuul dat daardoor geblokkeerd wordt en zijn functie niet kan uitvoeren.

In het geval van cocaïne binden de antilichamen de drug zodat het de hersenen niet bereikt en dus ook niet het typische cocaïnegevoel kan veroorzaken. Probleem met het inspuiten van antilichamen is de korte halfwaardetijd: binnen een week zijn ze uit het bloed verdwenen en kan de terugval alsnog plaatsvinden.

De Amerikaanse onderzoekers hebben daar iets op gevonden. Ze spoten bij muizen een virus in met daarin ingebouwd het gen dat het cocaïne-antilichaam produceert. Het lukte de onderzoekers om het virus vier weken lang antilichamen te laten produceren die cocaïne effectief blokkeerden.

Volgens de Amerikanen verlaagt dit de kans op terugval aanzienlijk en zal het behandeling van een verslaving vergemakkelijken. Het vaccin moet nog wel getest worden in mensen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.