Op de Surinaamse campus, waar verschillende instituten, middelbare scholen en de enige universiteit in Suriname zich bevinden, heeft zich iets heel tragisch voorgedaan. Een studente is om het leven gekomen, nadat een palmboom op haar viel. 

Oude bomen

Studenten die dagelijks op en rondom de campus zijn, zijn nu meer dan ooit heel voorzichtig. De bomen die op het terrein zijn heel oud en kunnen elk moment omvallen, met alle gevolgen van dien. De sfeer die de bomen creëren is natuurlijk vriendelijk. Ze bieden verder heel wat schaduw voor studenten die studeren of gewoon besluiten een babbeltje met elkaar te houden.

Op 30 november waren enkele studenten van de opleiding gymnastiek van het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL) op het terrein aanwezig, toen een oude palmboom plots omviel terecht kwam op een studente.

Reactie opleidingscoördinator lichamelijke opvoeding

De opleidingscoördinator lichamelijke opvoeding, Randolf van Genderen, zegt in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname:

“Ja inderdaad is dat ons overkomen waarbij een palmboom op het  universiteitscomplex omgevallen is en dan wel precies op een studente van de opleiding lichamelijke opvoeding die aan het gymnastieken was. Die studente werd in een ambulance vervoerd naar de EHBO, maar heeft het niet gehaald. Ik mag aangeven, dat het een heel zware klap is voor iedereen op het IOL, maar in het bijzonder de docenten en studenten die direct betrokken waren. Iedereen was overstuur en paniekerig.”

Het instituut heeft volgens de opleidingscoördinator al contact met de familie van de overledene en er is in het kader daarvan een fysieke bijeenkomst gepland. De directie van het IOL heeft contact gehad met de leiding van de universiteit met betrekking tot een schadevergoeding.

Aandacht ministerie van Onderwijs

“Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zich vandaag, donderdag 1 december, ter plekke georiënteerd en gaf onder ander het advies dat studenten en docenten die direct betrokken waren bij het voorval deskundige hulp moeten krijgen”, zegt de coördinator. 

Als advies wordt gegeven dat de bomen nagekeken moeten worden op ouderdom en misschien ook vervangen worden.

Bittere sfeer op de campus 

Op de campus hing donderdag een heel bittere sfeer, volgens studenten. Het ging er eerbiedig aan toe en de vlag van het IOL was halfstok gehesen. ”Wij zullen dit alles op een professionele, deskundige, manier oplossen”, geeft de opleidingscoördinator tenslotte aan en zegt verder dat een ieder wordt bedankt voor de attentie, hulp en condoleances en dat bij deze ook een ieder heel veel sterkte met dit verlies wordt toegewenst.

Politiebericht

Het Korps Politie Suriname bericht donderdagmiddag, dat de 27-jarige Derana Misiedjan, studente  aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), woensdag 30 november op het Natin complex aan de Leysweg door een omgevallen boom werd geraakt. Per ontboden ambulance werd het zwaargewonde slachtoffer voor medische hulp

afgevoerd naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, maar overleed onderweg.

Bij aankomst in het ziekenhuis stelde een arts de dood van Derana vast.

De politie van het bureau Uitvlugt die na de melding de locatie aandeed voor onderzoek, constateerde dat de studente samen met de gymdocent op het terrein bezig waren met lichamelijke opvoeding. Op een gegeven moment gaf de gymdocent zijn studenten aan om weg te rennen,

aangezien hij zag dat een boom om zou vallen. Derana die dit hoorde rende juist de richting waar de boom omviel, en werd geraakt door de omvallende palmboom.

Het lichaam van Derana is in opdracht van het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.

GW

Dit bericht is afkomstig van Dagblad Suriname. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.