Het kennen en gebruiken van twee talen heeft bijzonder goede gevolgen voor de hersenen, in zowel capaciteit als gezondheid.

Linguïsten van Northwestern University in Chicago schrijven dit maandag in PNAS.

De onderzoekers bestudeerden twee groepen tieners; een die alleen Engels sprak, en een die zowel Engels als Spaans machtig was. Tijdens de studie kregen de tieners oefeningen voorgelegd terwijl hun hersens gescand werden.

De resultaten laten zien dat het verwerken van geluid in de hersenen van tweetalige mensen veel beter gaat, en ook de selectie van relevante geluiden tegen ruis of achtergrond is stukken beter. Dit wijst op een verhoogde concentratie op wat er gezegd wordt, en ook het ‘werkgeheugen’ van de tweetaligen is beter.

“Mensen doen kruiswoordraadsels en andere dingen om hun hersenen scherp te houden”, zegt Viorica Marian, tweede auteur van de publicatie. “Maar de voordelen die wij hebben blootgelegd in tweetaligen komen automatisch en simpelweg door het kennen en gebruiken van twee talen.”

In vervolgstudies hopen Marian en haar collega’s erachter te komen of de voordelen van tweetaligheid ook op latere leeftijd nog aan te leren zijn.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.