PARAMARIBO, 2 apr – Advocaat Irwin Kanhai onderneemt een tweede poging om het strafproces rond de Decembermoorden stop te zetten. Namens oud-militair Ernst Gefferie is een verzoek ingediend bij de krijgsraad. Vanwege de amnestiewet zouden er geen gronden meer zijn voor voortzetting.

De amnestiewet die de krijgsraad deed besluiten het proces op te schorten, zal een blok aan het been blijven. Ook al zou een Constitutioneel Hof worden ingesteld, dan zou dat geen soelaas bieden. De vervolging wil het toetsen van de amnestiewet juist overlaten aan het hof. Kanhai vindt niet dat het hof die bevoegdheid heeft. Het hof mag niet komen aan wetten die voor haar instelling tot stand kwamen. “Anders wordt het een chaos”, zegt Kanhai tegenover de Ware Tijd.

Volgens zijn theorie kunnen dus alleen nieuwe wetten getoetst worden. Hoewel de grondwet de instelling van het Constitutioneel Hof voorschrijft, is het er nooit van gekomen. Een eerdere poging van Kanhai om het proces definitief stil te leggen, liep spaak. Hij had namens drie cliënten gevraagd om stopzetting, maar de krijgsraad reageerde negatief. In zijn nieuwe verzoek zijn ook de grond voor afwijzing meegenomen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.