PARAMARIBO, 12 aug – Bij precies twee jaar Desi Bouterse aan de macht, is nog niet goed te zeggen hoe goed of slecht de vroegere coupleider het doet. Suriname is niet geïsoleerd geraakt, zoals het Nieuw Front ooit zo fervent voorspelde. Suriname doet het internationaal niet slecht. En het land heeft ook nog een stem, zeker wat Zuid-Amerika en het Caribisch gebied betreft. In het groot gaat het economisch ook redelijk met zelfs een goede kredietwaardering zo nu en dan.

Het probleem is de vertaalslag. Net zoals zijn voorgangers slaagt Bouterse er maar niet in het armere gros van de samenleving het succes mee te laten beleven. Dit bovenop een lam parlement. Het is wat uiteindelijk het Nieuw Front de nek brak. Wacht Bouterse hetzelfde lot? Zijn recente poging om bepaalde levensmiddelen goedkoper aan te bieden, heeft in dit opzicht veel weg van een paniekpoging. Op de keper beschouwd kan zo’n maatregel hooguit vluchtig effect sorteren.

Bouterse moet dat ook wel beseffen. Sociaaleconomisch succes heeft alles te maken met hoe de burger zich materieel voelt. En dat voor langere tijd. In Suriname slaagde nog geen enkele leider daar echt in. Het contrat social ten spijt. Een ‘jaar van actie’ zonder actie laten verlopen voedt de verwachtingen bepaald niet. De vraag is dan ook terecht of wat in twee jaar niet gedaan is, in drie jaar wel gedaan kan worden. Twee jaar die niet gratis zijn.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.