Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen oud-president Donald Trump openbaar gemaakt. Hij wordt verdacht van 37 strafbare feiten, waaronder het achterhouden van geheime documenten en het tegenwerken van strafrechtelijk onderzoek.

In de rechtbankdocumenten staat dat Trump tijdens zijn presidentschap honderden geheime documenten in kartonnen dozen bewaarde. Bij zijn vertrek uit het Witte Huis liet hij dozen verhuizen naar zijn buitenhuis in Florida, Mar-a-Lago. Daar werden de dozen in onder meer zijn slaapkamer, een badkamer, een feestzaal, een kantoor en een bezemkast bewaard. De secret service, die Trump ook na zijn presidentschap bleef beveiligen, wist volgens het OM niet dat de paperassen in Mar-a-Lago lagen.

De documenten bevatten geheime informatie van de Amerikaanse overheid tot op het hoogste niveau. Ze gaan over de defensiestrategie, wapens en de nucleaire capaciteiten van de VS, maar ook over de Amerikaanse kwetsbaarheden bij een aanval op het land of bondgenoten. Het OM schrijft dat het ongeoorloofd vrijgeven van die informatie of delen daarvan de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt.

Het OM heeft bewijs dat Trump in twee gevallen informatie uit de documenten heeft gedeeld met mensen. In juli 2021 zou hij tijdens een bijeenkomst op een golfbaan in New Jersey een ‘aanvalsplan’ van het ministerie van Defensie aan een schrijver hebben laten zien. Daar is een audio-opname van. In het najaar van 2021 zou hij daar ook een lid van zijn staf geheime documenten hebben laten zien over een militaire operatie. Op beide momenten zei Trump dat de informatie geheim was en dat hij het eigenlijk niet mocht laten zien of in zijn bezit mocht hebben.

13.000 stukken
Mar-a-Lago werd in augustus 2022 door de FBI doorzocht. De autoriteiten namen toen zo’n 13.000 stukken in beslag, waaronder zo’n honderd geheime documenten.

Niet alleen Trump maar ook een van zijn assistenten, Walt Nauta, is aangeklaagd. De oud-president maakte gisteravond laat al bekend dat hij zelf was aangeklaagd. Vlak na het bekend worden van de aanklacht van het Openbaar Ministerie lieten twee van Trumps advocaten weten dat ze de verdediging van de president neerleggen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname Herald. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.