Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Trump dreigt Duitse auto-industrie met boeteheffing

Trump dreigt Duitse auto-industrie met boeteheffing

Duitse autobedrijven zijn boos, maar niet verbaasd, om de dreiging die Donald Trump hun richting op stuurde: als zij in Mexico blijven produceren, zal Trump hen met forse importheffingen om de oren slaan.

De verwachtingen voor de nieuwe Duits-Amerikaanse verhoudingen waren niet hooggespannen. De vertrekkende president, Barack Obama, was een vurig voorstander van Merkel’s immigratiepolitiek.

Im Gespräch mit BILD-Herausgeber Kai Diekmann am vergangenen Freitag hatte Trump gesagt: „Ich würde BMW sagen, wenn sie eine Fabrik in Mexiko bauen und Autos in die USA verkaufen wollen ohne eine 35-Prozent-Steuer, dann können sie das vergessen. (…) Sie können Autos für die USA bauen, aber sie werden für jedes Auto, das in die USA kommt, 35 Prozent Steuern zahlen. Was ich damit sage, ist, dass sie ihre Fabrik in den USA bauen müssen – es wird für sie viel besser sein und für unsere Bemühungen.“ 

Das bedeuten Trumps Worte für Merkel, Nato, EU und Autobauer

Trump, het is bekend, heeft daar heel andere ideeën over. Moet hij weten, zegt vice-kanselier Sigmar Gabriel: de migrantencrisis was het directe gevolg van het “verkeerde, interventionistische Amerikaanse beleid in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.”

Dus was niemand verbaasd toen Trump, die zelf ook Duitse roots heeft (Friedrich Drumpf emigreerde op zijn 16e naar de VS en veranderde daar zijn naam in Trump), tegen de Britse Times en het Duitse Bild uithaalde naar de Duitse auto-industrie.

“Ik zou tegen hen zeggen hun tijd en geld niet te verspillen, tenzij zij aan andere landen willen verkopen. Dat zou okay zijn, als je in Mexico wilt bouwen.”

“Ik zou tegen BMW zeggen, als je een fabriek in Mexico wil bouwen en auto’s wil verkopen in de VS zonder 35% belasting te betalen, vergeet het maar.”

Bedrijven als BMW, Volkswagen en Daimler bouwden fabrieken in Mexico, waar de kosten lager zijn, met de bedoeling hun auto’s naar Amerika te exporteren.