PARAMARIBO, 3 nov – Gokbedrijf Suribet moet voor trekkingen van hun gokspelen op het hoofdkantoor zijn van concurrent Nationale Loterij Suriname, NLS. Volgens de Ware Tijd heeft minister Edward Belfort van Justitie & Politie zijn besluit ingetrokken om Suribet te ontslaan van deze verplichting. Kennelijk geschiedt de intrekking onder druk na publiekelijk protest van NLS-directeur en vakbondsleider Ronald Hooghart. Suribet stribbelde al geruime tijd tegen.

Het bedrijf en ook de verenging van casinohouders vinden het niet kunnen. NLS is een publiek bedrijf dat zelf ook loterijen draait. Maar volgens een presidentieel besluit uit 1997 moeten loterijtrekkingen publiekelijk geschieden op het hoofdkantoor van NLS. Het maakt dan niet uit of het gaat om geld- of goederenprijzen. Ook hoort een functionaris van NLS toezicht te houden. Er wordt daar een vergoeding voor gevraagd van vijfduizend Surinaamse dollar (ongeveer duizend euro).

De gokbedrijven vinden dit onrechtvaardig en tonen zich steeds meer onwillig. Er zou geen wettelijke basis zijn. Hooghart heeft gedreigd met een rechtszaak tegen Suribet. Suribet weigert te betalen voor een half jaar door NLS verricht toezicht. Hooghart beschuldigt ambtenaren op het ministerie van Justitie & Politie er zelfs van de gokindustrie te beschermen. Eerder liet hij de politieleiding al een eind maken aan de praktijk van de bedrijven om politieagenten geld toe te stoppen die de trekkingen bijwonen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.