Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Trainingsseminar over professionele verkiezingsverslaggeving

Trainingsseminar over professionele verkiezingsverslaggeving

Om een bijdrage te leveren aan kwalitatief goede mediaverslaggeving gedurende de verkiezingen zal de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS) een tweedaags trainingsseminar houden over professionele verkiezingsverslaggeving.

De doelgroep is journalisten die verslag doen over de verkiezingen. Het thema is: democratie en rechtschapenheid.

Op 25 mei 2015 zullen algemene, vrije en geheime verkiezingen worden gehouden in Suriname. Gedurende het desbetreffend verkiezingsproces spelen zowel vrije en onafhankelijke media als journalisten volgens SBJS een cruciale rol in de bevordering van democratische waarden zoals persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Fundamenteel verschillen de professionele vereisten met betrekking tot het doen van verslag over de verkiezingen niet enorm veel met routine verslaggeving zoals rechtbank- en assembleeverslaggeving, maar de normale ethische normen en waarden zoals accuratesse, onpartijdigheid, verantwoordelijkheid en rechtschapenheid spelen een grotere rol bij het doen van verkiezingsverslaggeving.

Daarnaast zijn er vele bijkomstige gebieden van kennis die journalisten nodig zullen hebben als ze de verkiezingen effectief willen verslaan, zoals kennis van: verkiezingsverslaggeving, het verkiezingsproces, de rol die zij en hun medium spelen in het verkiezingsproces, de kiesregeling en de rol van het Centraal Hoofd Stembureau en het Onafhankelijk Kiesbureau gedurende de verkiezingen.

Het doel is journalisten meer inzicht te geven in professionele technieken die hen in staat moet stellen het verkiezingsproces te verslaan op een eerlijke, gebalanceerde en onpartijdige manier en via hun, burgers de gelegenheid geven om een goed geïnformeerde en verantwoordelijke keuze te maken.

Doelstellingen

1. Verbeteren van het niveau van kennis over het verkiezingsproces;
2. Verbeteren van de kwaliteit van mediaproducties over verkiezingen;
3. Uitwisseling van regionale media ervaring over specifieke problemen waaraan journalisten in ontwikkelingslanden het hoofd moeten bieden gedurende het doen van verslag over de verkiezingen;
4. Uitwisselen van strategieën om barrières bij het uitoefenen van de job te voorkomen;
5. Open dialoog onder journalisten.