Veel tomaten eten vermindert het risico op een beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Oost-Finland.

De onderzoekers keken naar het effect van lycopeen, een rode stof die tomaten hun kleur geeft. Ze meetten bij ruim duizend mannen het lycopeengehalte in het bloed. Op basis daarvan werden de proefpersonen in vier groepen ingedeeld en twaalf jaar lang gevolgd.

In de groep van mannen die weinig lycopeen in hun bloed hadden, kregen er 24 van de 258 een beroerte. In de groep met een hoog lycopeengehalte, kregen maar 11 van 259 mannen te maken met een beroerte.

De onderzoekers concluderen dan ook dat een eetpatroon waarin veel lycopeen wordt genuttigd, het risico op een beroerte halveert.

“Deze resultaten ondersteunen de aanbeveling om voldoende groente en fruit te eten, wat zou leiden tot een verlaging van het aantal beroertes”, zegt Jouni Karppi. Hij zegt dat lycopeen een antioxidant is die ontstekingen vermindert en bloedstolsels voorkomt.

De resultaten zijn gepubliceerd in Neurology.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.