Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Toespraak Moestadja in kader commemoratie

Toespraak Moestadja in kader commemoratie

Minister Moestadja

De minister van Binnenlandse Zaken SoewartoMoestadja hield gisteravond een toespraak in verband met de commemoratie van Ied Mieladun Nabi 1435 Hidjri Khilafat Anjuman Moskee .

De inhoud van de speech is als volgt:

Eerwaarde geestelijken,

Minister van LVV Setrowidjojo,

Onderminister Lie a Kwie,

DNA- leden,

Dames en heren,

Broeders en zusters,

Assalaamu alaikum wa rohmatullohi wa barokaatuh

Moge de vrede, genade en zegeningen van de Almachtige met u allen zijn

Het is mij een voorrecht en een genoegen om u vanavondin verband met de commemoratie van de geboorte van de profeet Muhammad (Vrede zij met hem) toe te spreken.

De geboorte van de profeet Muhammad (Vrede zij met hem), is één van de hoogtij dagen in de Islam die door vele moslims wereldwijd wordt herdacht.Hij werd geboren in Mekkah op de twaalfde dag van rabie-al-awwal, de derde maand van deIslamitische kalender, omstreeks het jaar 570 A.D.ook wel‘het jaar van de olifant’genoemd.

Het is in dat jaar dat een Abessijnse Christenvorst, genaamd Abraha, die over Jemen heerste, Mekkah met een kudde olifanten aanviel in een poging de Ka’bah te vernietigen en de kerk van Sanaa tot het nieuwe religieuze middelpunt van het Arabische Schiereiland te maken.Vandaar de benaming ‘het jaar van de Olifant’. Hiervan wordt melding gemaakt in hoofdstuk ‘Al Fiel’ van de Heilige Al Qoer-aan.

Een glimp in het leven van de profeet leert ons dat hij reeds in zijn jonge jaren in geheel Arabië bekend stond om zijn deugdzaamheid, oprechtheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid dat men hem As-Saadiq (de eerlijke) en Al-Amien (de betrouwbare) noemde, in plaats van zijn eigen naam. Daarna werd hij door de Almachtige op zijn veertigste verheven tot profeet. Zijn profeetschap had een duur van 23 jaar alwaar hij op de grondvesten van de Islamitische leer en voornoemde kwaliteiten een beschaving en ‘way of life’ vestigde waar de meesten van ons aanwezigen nu deel van uitmaken. Tezamen vormen de heilige Al Qoer-aan en de profeet de authentieke bronnen van de Islam.

Broeders en zusters,

In mijn toespraak van 19 januari jongstleden in verband met de viering van Wereldreligiedag, had ik aangegeven dat tijdens de laatste volkstelling is gebleken dat ruim 90% van de totale Surinaamse populatie(483.838 personen) een geloof belijdt. Als moslim maakt u als derde grootste religie in Suriname voor 13.9% uit van dat geheel na het Christendom en het Hindoeïsme. Het genoemde percentage van 13.9% is gelijk aan 75,053 personen van de totale bevolking, die de Islam belijden. Ten opzichte van het aantal moslims in 2004 (66,307 moslims) is dat een groei van 13,2% (8,746 moslims) van de totale moslim populatie,in 2012.

Ik gaf ook aan dat religie gezien moet worden als sociaal kapitaal die niet alleen bonding (bindend) moet zijn, maar ook bridging (overbruggend) en linking (verbindend) moet kunnen zijn. De commemoratie van de geboorte van de profeet Muhammad (Vrede zij met hem)biedt daarom een goede gelegenheid om meer van elkaar en elkaars geloof te leren kennen zodat met meer begrip voor elkaar, gezamenlijk gewerkt kan worden aan meer welzijn en welvaart in Suriname.

Suriname met haar rijke diversiteit van religiën, onderscheidt zich van de meeste landen in de wereld door een vreedzame beleving van religies waar het rijk aan is en een onmisbaar deel vormt in de ontwikkeling van ons land. Immers, het recht tot vrijheid van godsdienst wordt door de staat Suriname erkend als één van de Universele Rechten van de mens.

Dit recht is in onze Grondwet vastgelegd waarbij niemand op grond van zijn geboorte, geslacht, ras, taal, godsdienst, afkomst, educatie, politieke overtuiging, economische positie of sociale omstandigheden of enige andere status gediscrimineerd mag worden . Het behoeft dus geen betoog dat in het model van de ontwikkeling van Suriname waarbij de mens centraal staat, religie een onmisbaar deel daarvan vormt.

Ik feliciteer u met de commemoratie van de geboorte van de profeet Muhammad (Vrede zij met hem) en beschouw deze bijeenkomst als één der vele bouwstenen die moet bijdragen aan de bevordering van het geestelijk welzijn van Suriname.

شكرا

(SHUKRON)

Ik dank u.

Wassalaamu alaikum wa rohmatullohi wa barokaatuh.