PARAMARIBO – Radio en tv-station RADIKA, Radio Dihaat Ki Awaaz (De stem van het district) bestond gisteren 50 jaar. Door omstandigheden in de familie werd deze dag in stilte en sober herdacht. Een vriend van de familie die sinds de oprichting erbij was, vertelde aan GFC Nieuws hoe zaken zich hebben ontwikkeld. Shew Radhakishun wilde dat zijn district, toen district Suriname, gehoord moest worden. Met andere familieleden en vrienden werd besloten een radiostation op te zetten. Dat gebeurde na gedegen voorbereiding op 9 september 1962 op het terrein waar hij woonde aan het Pad van Wanica nu Indira Gandhiweg.

Het station sloeg in als een bom en had geen handen en stemmen genoeg om alles wat werd aangeboden, uit te zenden. De familie kreeg de eerste klap te verwerken toen Shew kwam te overlijden. Echtgenote Roshnie nam over en ging verder ondanks het verlies van haar man. Na de staatsgreep in 1980 had Radia veel kritiek op de situatie. Dit moest het station duur bekopen toen de militairen in 1982 het station met de grond gelijk maakten en de familie stantepede naar Nederland moest vluchten. In 1987 keerde moeder Roshnie terug met zoon Mahindra aan haar zijde en na hard werken kwam Radika in 1990 weer in de ether, maar toen ook met een televisiestation.

Noch was de familie niet bespaard van tragedie. Dit jaar maart verwisselde zoon Mahindra het tijdige voor het eeuwige en moeder Roshnie stond er weer alleen voor. “Zij wordt nu ondersteund door andere kinderen en kleinkinderen en is bezig over te dragen waardoor Radika altijd zal blijven bestaan”, aldus de zegsman aan GFC Nieuws. Toppolitici als Sheilindra Girjasing, Indra Djawalapersad en Radjkoumar Randjietsing hebben een wekelijkse programma bij het station.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.