Eind oktober plaatsten meerdere vrouwen op Facebook een bericht met precies dezelfde inhoud. De berichten beginnen allen met de zin: “Dames, thermografie is een onderzoek voor borstkanker waarbij je borsten niet onder een plaat hoeven.” Vervolgens wordt in de tekst uitgelegd dat thermografie beter werkt dan mammografie, de test die nu meestal wordt gebruikt om borstkanker bij vrouwen op te sporen. Maar is er echt een goed en pijnvrij alternatief voor de mammografie?

KWF Kankerbestrijding schrijft op haar site dat thermografie absoluut geen vervanging is voor mammografie. Ook zij zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat thermografie effectief is voor de screening op borstkanker en dat thermografie te oppervlakkig meet om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.
De Gezondheidsraad schreef dit ook in haar advies over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

Meerdere experts geven aan dat er geen bewijs is dat thermografie effectief is voor het screenen op borstkanker. Terwijl wel bewezen is dat bij een groot deel van de vrouwen mammografie een goede methode is om borstkanker op te sporen.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.