Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Thema Wereld Bossen Dag 2018: ‘Bossen en duurzame steden’

Thema Wereld Bossen Dag 2018: ‘Bossen en duurzame steden’

Elk jaar wordt op 21 maart Wereld Bossen Dag herdacht. Deze dag is in 2012 door de Verenigde Naties ingesteld met het doel om het bewustzijn te vergroten over het belang van alle typen bossen en bomen, en stil te staan bij de wijze waarop deze de mens in stand houden. Bossen vervullen een rol in onder andere het garanderen van voedsel en het bestrijden van armoede.

Het bos voorziet bijvoorbeeld ook in bosbijproducten, de zogenoemde NTFP’s (Non-Timber Forest Products, waaronder medicinale planten, vruchten, grondstoffen voor sieraden, voedingsmiddelen en schoonheidsproducten).

Het bos vervult verscheidene belangrijke functies, maar op dit moment is een van de meest cruciale functies de opslag van atmosferische carbon, waardoor het negatief effect hiervan op het klimaat wordt verminderd.

Suriname is volgens de Wereld Bank voor meer dan 93% bedekt met bos en is hierdoor het meest beboste land van de wereld. Deze bossen slaan per hectare ongeveer 219 ton carbon op, hetgeen betekent dat Suriname een opslag van 12 gigaton kent. Deze belangrijke mitigerende functie vervult ons bos reeds vóór het bestaan van het internationale Verdrag inzake Klimaatverandering. Suriname bewijst hiermee de internationale gemeenschap een grote dienst in de strijd tegen klimaatverandering.

Vanwege het feit dat Suriname de belangrijkheid van bossen heeft ingezien en erkend, is ons land reeds in de 50er jaren ertoe overgegaan om beschermde gebieden in te stellen en de Natuurbeschermingswet aan te nemen. Door de instelling van Natuurreservaten en overige beschermde gebieden, is ongeveer 14 procent van Suriname’s bossen bij wet beschermd.

Vermeldenswaard in deze is het Centraal Suriname Natuurreservaat dat in 1998 is ingesteld, en in 2000 op het UNESCO werelderfgoed lijst is geplaatst. Dit natuurreservaat heeft een grootte van ongeveer 16 duizend vierkante kilometers.

Een belangrijke bostype die voornamelijk in de kust beschermde gebieden van Suriname voorkomt zijn de mangrovebossen.

Mangrove bossen behoren tot de meest productieve ter wereld. Ze ondersteunen wereldwijd significante biodiversiteit en leveren hulpbronnen en diensten voor economische activiteiten. Verder zorgen ze voor de bescherming van kustgebieden. Hun rol in het vergroten van de weerbaarheid van kustgebieden, gemeenschappen en economische activiteiten tegen de negatieve effecten van klimaatverandering wordt steeds meer erkend.

Verscheidene onderzoeksprojecten in Suriname hebben reeds gedemonstreerd dat mangrove in staat is om Suriname ’s laag liggende kust te kunnen beschermen tegen kusterosie en landaanwinst bewerkstelligen. Suriname bezit ongeveer 1.100 km2 mangrove bossen waarvan het grootste deel in de beschermde gebieden voor de kust voorkomt.

Een van de kernboodschappen van deze Wereld bossen dag is dat strategische plaatsing van bomen in stedelijke gebieden voor een verkoeling tot 8 graden Celsius kan zorgen, waardoor de behoefte aan airconditioning met 30 procent vermindert kan worden. Dit vermindert de milieubelasting door onder andere energie besparing.

Derhalve is een van de meest voor de hand liggende manieren waarop elke Surinaamse burger deze dag effectief kan herdenken, om een boom (op het erf) te planten.