Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Theatershow ’t is FF leuk’ ‘awesome’

Theatershow ’t is FF leuk’ ‘awesome’

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — Kinderen vertrouwd doen raken met kunst en cultuur. En Suriname is het land bij uitstek om veel van elkaar te leren voor wat diversiteit aan cultuur betreft. Djina Bergraaf-Sanchit, organisator van de theatershow ‘T is FF leuk bedacht een concept om middels podiumkunst het gezin bij elkaar te brengen.

“Kinderen, vrienden en ouders bezoeken wel een cinema, maar een theatershow is niet common”, vertelt Sanchit. Zaterdag verzorgde zij een show in Theater Thalia waar diverse artiesten met diverse achtergronden en cultuur uiting gaven aan het gevoel van saamhorigheid. “Mijn man en ik gaan vaker naar theateroptredens. Op een gegeven moment vroegen de kinderen wanneer zij nu eens eindelijk aan de beurt zullen komen”, licht Sanchit toe.

“Qualitytime met je ouders hebben is een must in deze tijd, waarbij iedereen het zo druk heeft”

Zij is zich ervan bewust dat er weinig is op dat gebied voor jongeren. Zij bedacht een concept voor tieners die later is aangepast naar een programma voor het gezin. “Qualitytime met je ouders hebben is een must in deze tijd, waarbij iedereen het zo druk heeft. Maar ook tijd doorbrengen met vrienden is belangrijk. Dat levert voordelen op zoals verbeterde sociale tolerantie en betere academische prestaties.” Dat blijkt volgens de organisator uit diverse onderzoeken.

Daarom wil ze mensen prikkelen meer theatervoorstellingen te creëren voor de jongeren. Te oordelen naar de reacties van de kinderen zijn de voorstellingen in de smaak gevallen. Dansgroep Myztikalz heeft met hun hiphop optreden de harten van de jongeren doen smelten. In de zaal klonk er gejubel en er werd flink geapplaudisseerd. “This is awesome”, zei de tienjarige Ronny.

Sambura Woyupore

Vooral de inheemse formatie Sambura Woyupore heeft nadruk op harmonie gelegd. “Alleen in een harmonieuze samenleving kan je groeien”, vertelt de inheemse podiumkunstenaar Mark Lassoe, die verschillende danspasjes voordeed. De aanwezigen moesten het nadoen.

Volgens hem waren de dansstijlen eigenlijk gewoon Inheemse gymnastiek en dat werkte op de lachspieren van het publiek. Naast de typische danspassen schreeuwden de kinderen indianenkreten (oehoehoe) door de zaal. Zelfs de leden van deze dansgroep moesten hierom lachen.

Deze theatervoorstelling is in maart gepresenteerd aan zeventien tehuizen. “Wij wilden ook personen hebben voor wie het normaal niet mogelijk was om zo een show te bezoeken. De kinderen gingen letterlijk uit hun dak”, deelt Sanchit mee. Dat was voor haar een voldoening.