PARAMARIBO, 7 aug – De terugroepwet heeft vlijmscherpe gevolgen voor Marronpartij Bep. De partij van Caprino Allendy dreigt middendoor gespleten te worden. Vooral onder de Saramaccaners lijkt de verdeeldheid groot. Dit aanzienlijke deel van de partijaanhang zit met gemengde gevoelens over het ‘terugroepen’ van twee parlementariërs.

De twee, Waldie Adjaiso en Diana Pokie, zijn beide van Saramaccaanse komaf. Hoewel het formeel niet erkend wordt, scheert de etniciteit door alles heen. Het conflict over de ongehoorzaamheid aan de partijleiding bereikt zo het ene hoogtepunt na het andere. De twee ‘dissidenten’ waren onderwerp van gesprek tijdens een bijeenkomst in Brokopondo. Dit bolwerk van de stam der Saramaccaners was even het decor van heftige debatten over de toekomst van de twee.

De partijleiding houdt voet bij stuk. De twee moeten vervangen worden. “Een besluit genomen in de algemene ledenvergadering kan niet teruggenomen worden”, zegt Bep-bestuurslid Ronny Asabina tegenover de Ware Tijd. Natuurlijk kan dit wel als dezelfde algemene ledenvergadering het beslist. Punt is dat aan beide kanten de steun ongeveer even groot is. De eis van het deel dat eerherstel eist voor het duo kan zo moeilijk worden doorgedrukt. De rechter is een optie.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.