PARAMARIBO, 5 jul – Alsof de barbaarsheid geen grenzen meer kent. Het terrein waarop het openluchtmuseum te Nieuw Amsterdam staat, is afgestaan. Een stichting is nu de eigenaar van het gebied waar het museum op staat. Volgens parlementariër Jenny Warsodikromo (NDP) geschiedde de overdracht kort voordat de vorige regering vertrok.

Op de kwaadaardige valreep dus. “Als volksvertegenwoordiger kan ik niet met lede ogen toezien dat dit historische monument in handen komt van een stichting”, zegt Warsodikromo tegenover de Times of Suriname. De regering zou de overdracht zo snel mogelijk terug moeten draaien. Frappant is ook dat de een topfunctionaris op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling deel uitmaakt van het stichtingsbestuur. Warsodikromo eist een grondig onderzoek.

Het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam is Suriname’s oudste museum. Met de aanleg werd in 1734 gestart. De bedoeling was omliggende plantages te verdedigen tegen Europese zeerovers. Het fort viel tot tweemaal toe in Engelse handen en verloor gaandeweg zijn betekenis als verdedigingswerk. Toch werd het in de Tweede Wereldoorlog weer strategisch. Amerikaanse legereenheden legden er een vesting aan, vanwege de strategische ligging.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.