Een gedetineerde in een zogenaamde death row in Amerika heeft een wel heel opvallende eis gedaan. De ter dood veroordeelde wil per sé dat zijn straf wordt uitgevoerd. Een rechtbank in de VS heeft de gevangene in het gelijk gesteld. Hij zit vast in de staat Oregon, waar de gouverneur vorig jaar de uitvoering van doodstraffen tijdelijk stopte.

De 50-jarige man wilde niet nog jaren in onzekerheid zitten over of hij blijft leven. Zijn advocaat zei dat de opschorting van de doodstraf weliswaar voor onbepaalde tijd is, maar niet permanent. Daarnaast weigert de man ‘een pion te worden in de campagne van de gouverneur om de doodstraf af te schaffen’.

De rechter bepaalde gisteren dat de man ‘het recht heeft om de opschorting te verwerpen’. Als dat vonnis standhoudt, moet hij alsnog geëxecuteerd worden. Gouverneur John Kitzhaber, die vindt dat de doodstraf moreel verwerpelijk is, gaat in beroep tegen de uitspraak. “We vertrouwen erop dat de autoriteit van de gouverneur stand zal houden”, zei zijn woordvoerster.

(spitsnieuws.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.