Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Tentoonstelling over gruwelijke Nederlandse slavernij verleden

Tentoonstelling over gruwelijke Nederlandse slavernij verleden

Op 14 januari 1887 overleed Peerke Donders op 77-jarige leeftijd aan een nierontsteking. Hij werd op 15 januari 1887 begraven in Batavia en in 1900 herbegraven in de kathedraal van Paramaribo.

Door Johan Donner

PARAMARIBO/TILBURG – Op 27 oktober 2012 opent de tentoonstelling ‘Op Zielenzorg & zielenmoord’’ in het Peerke Donders Paviljoen te Tilburg.

De zendeling vertrok in 1842 naar Suriname. Bij zijn aankomst waren er in totaal 56.000 inwoners waarvan 45.000 slaafgemaakten.

De geestelijke schreef regelmatig brieven naar het thuisfront en naar zijn kloosterorde. Daarin schreef hij ook over slaven en de gruwelijkheden van hun eigenaren.

Hij sprak zijn afkeer uit van de plantagehouders: “Zij, die zich met het zweet en bloed van die arme slaven verrijken door het onmenschelijk straffen of liever mishandelingen.”

Peerke veroordeelde de manier waarop de slaven werden behandeld en pleitte voor een betere behandeling. Voor hem was de Nederlandse  slavernij in Suriname als ‘zielenmoord’ van de slaafgemaakten door hun barbaarse eigenaren.

In deze expositie staat enerzijds centraal wat de Tilburgse missionaris meemaakte van slavernij en anderzijds welke ervaringen slaven zelf hadden.

In 1809 werd Peerke Donders geboren. Hij werd missionaris en priester in Suriname. De geestelijke offerde zijn gezondheid en leven en werd zelf ook getroffen door de ziekte , maar verzorgde tot zijn dood tal van Surinaamse melaatsen in de kolonie Batavia.

Zijn geboortegrond in Tilburg-Noord is uitgegroeid tot een bedevaartsoord. In het park dat bekend staat als ‘Heiligdom de Heikant’ staat een museum gewijd aan Peerke Donders.

Het museum geeft een beeld van het leven en werk van Peerke Donders en van hedendaagse vormen van naastenliefde.


Posted

in

by