Probeer je af te vallen? Dan kun je beter niet kijken naar de kookkunsten van Jamie Oliver, Nigella Lawson of andere televisiekoks. Volgens wetenschappers zetten kookprogramma’s ons namelijk aan tot het eten van ongezonde snacks.

Want hoewel de vele kookprogramma’s ons inspireren om zelf aan de slag te gaan in de keuken, doen ze ons ook kiezen voor de suikerrijke en vette opties. Zélfs als het gaat om een kookprogramma dat gezonde maaltijden promoot.

Amerikaanse psychologen verzamelden voor hun onderzoek 80 volwassen. De helft daarvan mocht kijken naar een kookprogramma, terwijl de andere groep een natuurdocumentaire te zien kregen.

Wortelen
De deelnemers kregen elk drie (afgewogen) schaaltjes: één met chocoladesnoepjes, één met kaaschips en één met rauwe wortelen. Daar mochten ze naar hartelust van eten.

Na het bekijken van de programma’s werden de schaaltjes opnieuw gewogen om na te gaan hoeveel men gegeten had. Het resultaat was duidelijk: de proefpersonen die keken naar het kookprogramma aten veel meer van de chocoladesnoepjes dan de andere groep. Die laatsten waren meer geneigd om te eten van de wortelen.

Gezond
Eerder werd televisiekijken al gelinkt aan overgewicht. Zo bleek bijvoorbeeld dat kinderen die meer dan een uur per dag televisiekijken een hoger risico hebben om in één jaar 6 kilogram aan te komen. Zij hebben ook een voorkeur voor de ongezonde snacks die ze in de reclames zien.

Dit nieuwe onderzoek toont echter aan dat ook volwassenen risico’s lopen, zelfs als ze kijken naar kookprogramma’s waarin gezonde voeding gepromoot wordt. ‘Dat komt waarschijnlijk omdat de programma’s een verlangen naar calorierijke producten uitlokken’, aldus het team.

(ad.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.