Het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname (BGVS) is laat met de levering van medicamenten. Hierdoor is er een tekort aan insuline bij met name het Acedemisch Ziekenhuis Paramaribo(AZP) ontstaan.

De overige ziekenhuizen hebben nog zeker een voorraad van drie weken garandeert vicepresident(vp) Robert Ameerali. Het BGVS is bezig de achterstand in levering in te lopen.

Insuline regelt de glucose-stofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. Na een maaltijd stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt.

Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in, waardoor de bloedglucose stijgt. Zo ontstaat diabetes.(gezondheid.be)

Parlement bezorgd

Diverse parlementariërs hebben de afgelopen dagen hun bezorgdheid geuit over de situatie binnen de gezondheidssector. Ruth Wijdenbosch sprak in een  interview over een diep dal waarin de sector zich bevindt, terwijl tijdens de begrotingsbehandeling velen aandacht vroegen voor de noodkreet van de ziekenhuizen, waaronder de achterstallige betalingen en het tekort aan medicamenten.

Ameerali zegt dinsdag wederom contact te hebben opgenomen met de leiding van het AZP om te kijken of het tekort aan medicamenten is opgelost. De vp legt uit dat het tekort te maken heeft met betalingen van het ziekenhuis aan het BGVS. Blijkt dat BGVS te laat de levering heeft gehad en dat ze achterlopen.  De  ziekenhuizen hebben gegarandeerd dat ze nog zeker een voorraad van 3 weken hebben. De vp wenste uit de wereld te hebben dat het tekort te maken had met de achterstallige betalingen van de overheid.

Het BGVS werd in 1983 opgericht om de gezondheidszorg te verzekeren van goedkope medicijnen. BGVS importeert medicijnen uit het buitenland, een klein gedeelte wordt zelf door het bedrijf geproduceerd.

BGVS levert aan ziekenhuizen, apotheken, de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending. Het SZF importeert zelf medicijnen uit het buitenland.(Edunet)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.