De Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname, SBJS, heeft in verband met de Journalistenprijs 2014, de tweede teach in verzorgd in Nieuw Nickerie. De activiteit had plaats op zaterdag 15 maart in de conferenceroom van hotel Concord. De eerste was op vrijdag 7 maart in het SBJS-trainingscentrum in Paramaribo.

Voorzitter Jane Kolf-Bergraaf en de bestuursleden Ricardo Carrot en Harvey Panka, zijn ingegaan op de betekenis en voorwaarden van de prijs die op vrijdag 15 augustus 2014 wordt uitgereikt. De commissie heeft de doelstellingen van de prijs benadrukt alsook de bijdrage die de Nickeriaanse media met hun ingezonden producties kunnen leveren aan dit initiatief.

Zoals in Paramaribo waar de eerste teach-in werd gehouden, waren de aanwezige media in Nickerie er allemaal van overtuigd dat de prijs, die nu twee jaarlijks wordt gehouden, moet blijven bestaan.

De SBJS wil de media met deze tweejaarlijkse periode ook de ruimte geven om goede producties te maken. Met de collega’s is gesproken over de inhoud van de producties en kregen zij tips mee om een goed journalistiek product te leveren. SBJS-voorzitter Kolf-Bergraaf zei in haar inleiding dat de stichting de prijzenpot dit jaar uitbreidt naar drie hoofdprijzen, zegt de organisatie in een persbericht.

Voor elke categorie een: Radio, televisie en printmedia. Onder de radio-producties vallen documentaires, reportages, nieuwsitems en andere nieuwswaardige producties. Bij de televisie zijn dat documentaires, nieuwsitems, reportages en andere nieuwswaardige producties. En bij de printmedia gaat het om nieuwsberichten en nieuwswaardige artikelen van tijdschriften, kranten en internet nieuwssites.

Behalve over de inzendingsperiode en sluitingstijd van de Journalistenprijs werd ook gekeken naar de regels die voor de afzonderlijke producties zijn vastgesteld.

Zoals in een eerder bericht is aangegeven worden de prijzen uitgereikt op vrijdag 15 augustus 2014. In te zenden producties mogen niet eerder dan 1 februari 2014 en niet later dan 30 juni 2014 zijn uitgezonden of gepubliceerd. De periode van indiening op het SBJS-kantoor loopt van 5 mei tot en met 5 juli 2014, terwijl de inschrijfformulieren vanaf dinsdag 1 april tot en met woensdag 30 april 2014 kunnen worden afgehaald op het SBJS- kantoor aan de Stadionlaan.

Voor de afzonderlijke producties zijn ook regels gesteld, zoals aantal inzendingen per medium of categorie en duur of lengte van de producties of artikelen. Voor dit laatste punt is gesteld dat nieuwsartikelen ongeveer 350- 500 woorden moeten bevatten en een achtergrondverhaal bevat 750-1000 woorden.

De Radio + TV-items moeten maximaal 3 minuten zijn, terwijl de documentaires of achtergrondproducties ongeveer 10 tot 15 minuten mogen zijn.

Na de presentaties was er ruimte voor vragen van de journalisten, waaronder de vraag ‘wie de prijs krijgt: het medium of de journalist’. Voor de SBJS is vanaf het begin gesteld dat het om een journalistenprijs gaat en dat het mediahuis ondersteunt middels ondertekening van het inschrijfformulier. Een van de voorwaarden is immers ook dat het artikel of de productie via een medium moet zijn uitgezonden of gepubliceerd.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.