Er is meer onderzoek nodig voordat een middel dat nu wordt voorgeschreven om het hiv-virus te remmen ook ter preventie kan worden gebruikt.

Deze week gaf de Amerikaanse Food and Drug Administration toestemming het middel te gebruiken voor preventiedoeleinden.

“Dat is een goed begin”, zegt een woordvoerder van Soa Aids Nederland.

Het middel, Truvada, wordt in Nederland al gebruikt om het hiv-virus te remmen. De pil zou de kans op besmetting met hiv ook verminderen. Volgens de woordvoerder is meer onderzoek nodig naar de neveneffecten en de kans dat resistentie optreedt. “De FDA heeft niet voor niets enkele eisen aan het gebruik van het middel gekoppeld.”

Mensen die het middel ter preventie gebruiken moeten zich van de FDA om de drie maanden laten controleren op hiv. Als iemand de pil inneemt terwijl hij het virus al heeft, bestaat het risico dat resistentie optreedt.

“Er is meer onderzoek nodig voordat we daar iets over kunnen zeggen.” De fabrikant moet trainingen aanbieden voor counseling over de risico’s van therapieontrouw.

De pil kan niet als vervanging van het condoom worden gezien. Er bestaat nog altijd een goede kans op hiv en de pil beschermt niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Zwangerschappen worden er ook niet mee voorkomen.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.