Overmatige zoutinname kan de bloedvaten beschadigen en het risico op een hoge bloeddruk verhogen.

Dit schrijven onderzoekers van Harvard Medical School en het UMC Groningen in het tijdschrift Circulation.

Bij mensen met een normale bloeddruk heeft zoutinname nauwelijks invloed op de bloeddruk. Maar veel zout gebruiken kan op de langere termijn wel tot hypertensie leiden.

De onderzoekers vermoedden dat mensen die lange tijd veel zout binnenkrijgen meer urinezuur en albumine uitscheiden. Ook dachten ze dat mensen met deze biomarkers voor het slecht functioneren van de vaatwanden vaker een hoge bloeddruk zouden hebben.

Het team bekeek de natriuminname van 5556 Nederlandse vrouwen en mannen. Zout bestaat uit twee delen: natrium en chloride. Ze ontdekten dat mensen die langdurig veel zout gebruikten een hoger niveau aan urinezuur en albumine (een eiwit) hadden.

Dit zijn allebei markers voor schade aan de bloedvaten. Er bleek een samenhang te zijn tussen het risico op een hoge bloeddruk en schade aan de bloedvaten.

“Gedurende de tijd, associeren we een hogere natriuminname met een toename van de uitscheiding van urinezuur en albumine. Bij mensen die daar last van hebben, is een grotere natriuminname een onafhankelijke risicofactor voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk”, schrijven de onderzoekers in Circulation.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.