Een kwart van de naturel chips blijkt te veel acrylamide te bevatten. Dat meldt de Consumentenbond vrijdag.

De Consumentenbond onderzocht twaalf merken naturel chips op de aanwezigheid van de stof. Drie bleken relatief veel acrylamide te bevatten.

De stof is mogelijk kankerverwekkend. De bond raadt consumenten dan ook aan om niet al te veel voeding waar veel acrylamide in zit te eten. Dit tot er meer duidelijk is over de risico’s ervan.

De chipsmerken waar veel acrylamide in werd aangetroffen, zijn Kettle, Tra’fo en Hoeksche Chips. Sinds 2002 is bekend dat acrylamide in voeding zit, maar het is nog niet duidelijk of dit schadelijk is voor mensen en bij welke hoeveelheden.

De industrie probeert het acrylamidegehalte in levensmiddelen terug te dringen, maar uit onderzoek blijkt dat dat nog niet altijd lukt. Acrylamide ontstaat vooral in zetmeelrijke producten die meer dan 120°C worden verhit.

Bij chips en ook bij friet kan de acrylamide vorming aan de aardappelen liggen, maar ook aan het productieproces. Fabrikanten met te veel acrylamide in hun producten krijgen een waarschuwing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en worden geacht hun productieproces aan te passen.

De Consumentenbond onderzocht ook zestien merken ontbijtkoek op de hoeveelheid acrylamide. Het ging daarbij om ontbijtkoek van huismerken en A-merken uit de supermarkt: ‘gewone’ ontbijtkoek, verse ontbijtkoek, volkoren ontbijtkoek en ontbijtkoek met minder suiker.

De hoeveelheid acrylamide in ontbijtkoek blijkt sterk gedaald ten opzichte van het vorige onderzoek van de Consumentenbond in 2009.

(nu.nl)

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.