Cijfers van het Nationaal Tuberculose Programma in Suriname (NTP) wijzen uit dat er een lichte stijging is geweest in 2012 van het aantal tuberculose patiënten (tbc) in ons land.

door Johan Donner

PARAMARIBO – Op zaterdag 6 april 2013 zal er in het kader van wereld tuberculose dag een symposium georganiseerd worden over tbc met als voornaamste doelgroep de artsen, specialisten en medische studenten. Volgens de statistieken van het Nationaal Tuberculose Programma in Suriname (NTP) is er vorig jaar een lichte stijging geweest van het aantal tuberculose patiënten (tbc)  in ons land. In 2012 zijn er 140 tbc patiënten geregistreerd. In 2011 waren dat 138 gevallen. Voorlopige cijfers wijzen uit dat er voor dit jaar 38 patiënten met tbc zijn genoteerd.

Tbc is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tbc-bacterie (Mycobacterium tuberculosis). Een infectie met deze bacterie kan leiden tot ernstige aantasting van de longen. De meest voorkomende klachten in het beginstadium zijn hoesten en gewichtsverlies. Naar schatting is een derde van de wereldbevolking geïnfecteerd met de tbc-bacterie. Vooral in ontwikkelingslanden sterven er nog jaarlijks nog veel mensen aan tuberculose. Het doel van deze dag is het onder aandacht brengen van de problemen die deze ziekte met zich meebrengt. Ook wordt er gestreefd naar verbetering van de preventie en controle.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.