PARAMARIBO, 24 aug – De zogenaamde Terugroepwet deugt niet. Dit stellen parlementariërs. De wet maakt het ‘terugroepen’ van parlementariërs door hun politieke partij, niet zo makkelijk als mocht worden verwacht. Er zijn meerdere interpretaties mogelijk. Dat maakt de wet verwarrend, zoals bij het terugroepen bleek van Diana Pokie en Waldie Adjaiso.

Beiden zitten nog in het parlement. Hun politieke partij, Bep, riep ze wel terug, maar kreeg van de rechter nul op het rekest. Toch had het Centraal Hoofdstembureau als verkiezingsautoriteit al zijn zegen gegeven. “De wet moet naar ons democratisch bestel sluitend worden gemaakt, waardoor die niet langer voor meerdere uitleg vatbaar is”, zegt parlementariër Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) tegenover de Ware Tijd. Wijziging is dus onvermijdelijk.

Volgens Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) is een heroriëntatie gepast. Niet alleen regering en parlement, maar ook partijleiders dienen de koppen bij elkaar te steken. “We moeten nagaan of de wet zoals die staat, de normen en de geest van de grondwet uitademt”, zegt Santokhi. Zoals de kaarten nu liggen is de kans op willekeur en machtsmisbruik levensgroot. Met het geval Pokie/Adjaiso krijgt de politiek dus een mooie gelegenheid slagvaardigheid aan de dag te leggen.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.