PARAMARIBO, 8 nov – Suriname beschikt in 2013 over een eigen ethanolfabriek. Volgens directeur Marc Waaldijk van Staatsolie moet twee jaar later al de productie starten in Wageningen, in Nickerie. Het bedrijf investeert de komende jaren ruim tweehonderd miljoen dollar in zowel suiker- als ethanolproductie. Ook kan dan stroom worden geleverd uit rietschillen. Afhankelijk van de wereldsituatie zal meer suiker of ethanol worden geproduceerd.

Die situatie kan behoorlijk variëren en daar speelt onder meer buurland Brazilië handig op in. “We hebben afgekeken van de Brazilianen. Zij swingen hun productie van ethanol en suiker, afhankelijk van de wereldmarktprijs. Hierdoor kunnen zij betere winstmarges halen, met kleine extra investeringen in de productie van bruine suiker”, zegt Waaldijk tegenover de Ware Tijd. De teelt van suikerriet op de oude rijstplantage zal in totaal bijna tienduizend hectare beslaan.

Dat moet goed zijn voor een jaarproductie van veertig miljoen kilo suiker. Deze hoeveelheid zit ruim vier maal boven de lokale behoefte. De suikerproductie kan over ruim vijf jaar beginnen. De ethanol zal met gasoline worden vermengde in de raffinaderij te Tout Lui Faut. Uit de rietschillen kan stroom worden opgewekt voor duizenden woningen. Staatsolie kreeg tijdens de regering van president Venetiaan groen licht voor het alternatieve energieproject. Zijn opvolger, Desi Bouterse, zag er aanvankelijk geen been in.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.