Dit is mijn bevinding

Als geboren Surinaamse heb ik jaren in Suriname gewoond en gewerkt en ik kom tot de teleurstellende conclusie dat Surinamers niet in staat zijn om hun land op te bouwen. Ik heb deze mensen jarenlang geobserveerd, ben ook Surinaams en ken ze van alle kanten. Het is jammer dat ze zo een mooi land als Suriname in handen hebben, maar ze weten er geen raad mee. In al die jaren heb ik ontdekt dat Surinamers slechts in 1 ding goed zijn: geld maken (zakken vullen). Voor de rest niet veel. Ze kunnen misschien lekker koken, zijn goed in feest vieren en de liefde bedrijven, maar dat is ook alles. Ze weten geen land op te bouwen.

Dit zijn hun grootste manco’s

Surinamers hebben geen discipline en ze hebben geen doorzettingsvermogen. Ze kunnen iets wel bouwen, maar ze weten het niet te onderhouden en in stand te houden. Surinamers leven te veel voor uiterlijk vertoon. De drang om groots te leven en indruk te maken op anderen is sterk aanwezig in Surinamer. Daardoor is er veel corruptie omdat iedereen snel rijk wil worden om anderen jaloers te maken. Strey-libie noemen ze dat. Je ziet het ook bij Surinamers die in Nederland leven. Als ze op vakantie naar Suriname gaan sluiten ze grote leningen af, alleen maar om in Suriname de rijke piet of tante uit te hangen.

Surinamers zijn gewoon lui

Een andere reden waarom bijna iedereen zo corrupt is in Suriname is, omdat ze niet van hard werken houden. Iedereen wil snel veel geld verdienen om dan niet meer te hoeven werken. Het land heeft veel potentie maar niemand wil in de landbouw om hard te werken. Iedereen wil op kantoor zitten of bij de Overheid werken. In de binnenstand zie je vaak stevige gezonde jongemannen die als hosselaars snoepjes, cd’s, kraaltjes en sigaretten verkopen in plaats van serieus werk te zoeken.

Surinamers kunnen niet organiseren

Overal in het land vindt je bewijs dat Surinamers niet weten te organiseren. Ze houden zich nooit aan de tijd en afspraken. In het begin worden duidelijke afspraken gemaakt maar al gauw verwaterd alles. Zelfs een simpele markt of openbaar vervoer kunnen ze niet behoorlijk organiseren. Er wordt ook te veel rekening gehouden met pietluttige belangen van snipper-groepen. De binnenstad van Paramaribo is vies en slordig, buschauffeurs en straatventers creëren chaos en de politie-agenten die in de binnenstad moeten surveilleren stralen niks uit.

Alles draait om connecties

In Suriname draait alles om connecties. Als je geen goede contacten hebt binnen de politiek, het bedrijfsleven of organisaties kan je niet aan een stuk grond komen, een goede baan vinden of te weten komen waar er voordelige dingen te vinden zijn. De beste beurzen voor studenten gaan naar kinderen wiens ouders toegang hebben tot bepaalde informatie en zij tippen hun familie en vrienden om snel een slag te slaan.

Het zelfde geldt voor werk. Wie geen politieke of familie-connecties heeft kan geen baan vinden bij Telesur, SLM, Zanderij, Staatsolie, de Douane of andere prestigieuze bedrijven. Hierdoor profiteert slecht een kleine groep in het land van bepaalde privileges en zij die geen connecties hebben binnen deze bedrijven komen niet aan bod ook al hebben ze nodige papieren, tenzij ze een seks-relatie zouden aangaan met een prominente figuur binnen 1 van deze bedrijven.

Surinamers hebben niet de juiste houding en mentaliteit

Surinamers hebben niet de juiste houding om voorlopig naar grotere hoogtes te stijgen. Hun bedrijven en organisaties komen daardoor ook niet ver. Ook op de werkvloer weten Surinamers vaak genoeg niet wat professionaliteit is. De klant wordt niet altijd met respect behandeld en soms moet de klant het zelfs ontgelden als de werknemer in een slechte bui is. Men weet ook niet wat beroeps-geheim is. Na werktijd wordt alles wat men weet over anderen via het werk gewoon doorverteld aan vrienden en familie.

Surinamers zijn vaak emotioneel en denken nog op kinderlijk niveau. Men voelt zich gauw geweldig als men bijvoorbeeld werkt bij SLM, EBS, Staatsolie of Telesur of een hotel. Men heeft dan de neiging om neer te kijken op anderen. Bovendien hebben Surinamers ook sterk de neiging om elkaar neer te halen of te dwarsbomen. De onderlinge jaloezie is enorm en blijft niet beperkt tot het gewone volk. Ook zij die academisch of hoog geschoold zijn kunnen niet makkelijk breken met de “krabben-mentaliteit”.

Onderling is er ook veel discriminatie. De Marrons of Boslandcreolen worden het meest gediscrimineerd en krijgen de schuld van vrijwel alles dat verkeerd gaat in Suriname. Daarnaast is er ook veel discriminatie tussen de Aziaten en de Creolen. Maar Surinamers willen dit nooit toegeven en beweren zelfs dat de discriminatie in Suriname meevalt of zelfs niet bestaat.

Surinamers zijn niet bereidt te leren

Deze mensen kunnen de waarheid niet onder ogen zien. Als je ze probeert te wijzen op hun fouten, word je vaak vies en vuil uitgescholden en men vraagt aan jou of je denk dat je beter bent. Zelf-kritiek is helemaal niet aanwezig.

Surinamers hebben geen idealen

De doorsnee Surinamer heeft geen idealen en indien hij die toch heeft is hij niet bereidt te sterven voor zijn idealen. Alles draait om geld, plezier en seks. Als er genoeg geld op tafel komt, is een Surinamer bereidt om afstand te doen van zijn idealen. Ze vechten niet voor hun idealen. Ze kunnen wel mooi praten maar ze bijten niet door tot het bittere einde. Vooral in de praktijk. Dat zijn de grootste zwaktes van Surinamers.

De enige hoop voor deze mensen zijn de Surinamers in het buitenland die flink gestudeerd hebben en de juiste houding hebben. Deze mensen moeten de kans krijgen om te helpen bij de opbouw van het land door hun kennis te delen met de andere Surinamers die daar zijn blijven wonen. Op die manier zal het denkniveau van de Surinamer omhoog gaan. Zo alleen is er nog hoop. Triest maar waar!

Anoniem

In de rubrieken ‘Ingezonden/ Aangeboden’ stelt GFC een ieder in de gelegenheid om een eigen mening of visie te geven op alle actuele ontwikkelingen en/of relevante onderwerpen. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de visie en/of de mening van de redactie. De redactie heeft het recht om de stukken wel of niet te plaatsen, in te korten of te redigeren, zonder de mening en/of visie van de inzender aan te tasten. Er worden alleen stukken geplaatst die behoudens een ieders verantwoordelijkheid voldoen aan wat gesteld wordt in de Surinaamse wetgeving.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.