PARAMARIBO/DEN HAAG, 8 apr – Er wordt een analyse gemaakt van Surinamers die de Nederlandse nationaliteit bezitten. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. In samenwerking met het Centraal Bureau voor Burgerzaken wordt een grondige analyse voorbereid. Volgens recente cijfers uit Nederland moet de bezem er flink doorheen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek in Nederland meldt dat ruim zeventienduizend personen er zowel de Nederlandse als de Surinaamse nationaliteit bezitten. De Surinaamse nationaliteitswet sluit het voor Surinamers uit nog een nationaliteit te hebben. Er mogen dan ook maatregelen worden verwacht. “Als uit onze analyse blijkt dat er personen zijn die de Nederlandse nationaliteit hebben, voeren we hen zonder pardon uit de bevolkingsadministratie”, zegt Moestadja tegenover de Ware Tijd.

Suriname ontvangt maandelijks een overzicht van de personen uit Suriname die de Nederlandse nationaliteit verkregen hebben. Het is zo afgesproken met de Nederlandse overheid. De autoriteiten worden dus geacht al lang op de hoogte te zijn van de zeventienduizend. Die zijn niet op één dag tegelijk ook Nederlander geworden. Op een of andere manier is er geen werk van gemaakt. “Ik reageer op dit moment in eerste instantie en zal in een latere fase gedetailleerder zijn”, aldus Moestadja.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.