PARAMARIBO, 16 okt – Suriname verzet zich met hand en tand tegen druk om zijn wateren open te stellen. Volgens het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, komt die druk vanuit de Caricom. De Caribische Gemeenschap wil openstelling van visgebieden, op grond van interne verdragen. Suriname is daar geen tegenstander van.

“Maar binnen onze territoriale wateren blijft Suriname bepalen. Als landen hier willen komen vissen, zullen we bilaterale afspraken maken”, zegt Gerrit breinburg, topfunctionaris op LVV, tegenover de Ware Tijd. Caricom-landen als Barbados en Trinidad willen juist een gemeenschappelijke benadering. Het gaat in hun optie om gemeenschappelijkheid, ook wat de kustwateren betreft. Beide landen hebben hun eigen visbronnen zo goed als uitgeput.

Suriname beschikt nog over rijke visgronden. Dit is voornamelijk te danken aan het lage ontwikkelingsniveau van de nationale visserijindustrie. De Caricom bespreekt het openstellen van visgronden binnenkort weer. Voor Suriname staat het standpunt al vast. “Wij ondersteunen de plannen, maar zullen zelf bepalen wat in onze wateren gebeurt. Wij staan duurzame visserij voor. Je kan niet jouw eigen gronden leegvissen om je dan te richten op andermans gebied”, aldus Breinburg.

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.