door Johan Donner

PARAMARIBO – Als de plannen worden goedgekeurd zal ons land vanaf 2020 jaarlijks 125 miljoen euro ontvangen, om zijn enorme regenwoud in stand te houden, afhankelijk van wat industrielanden tegen die tijd willen betalen voor emissierechten.

De eerste cheque van de Wereldbank ligt klaar. Met zijn 14,8 miljoen hectare aan tropisch regenwoud – 90 procent van het landoppervlak – en zijn lage ontbossingsgraad – 0,02 procent procent per jaar – probeert ons land al jaren aanspraak te maken op geld in ruil voor groen.

Dit prestigeproject wordt persoonlijk overzien door president Desi Bouterse, die zijn hoop heeft gevestigd op de Verenigde Naties, dat in 2008 een multilateraal mechanisme in het leven riep waarbij bosrijke landen geld kunnen ontvangen van industrielanden. Dit zogenaamde REDD+-programma (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation) heeft Congo, Bolivia en Indonesië al als partner uitgeroepen. Dat lijkt nu ook Suriname te gaan lukken. Nog dit jaar kan Suriname rekenen op een eerste overdracht van drie miljoen euro door de Wereldbank.

Dit bericht is afkomstig van GFC Nieuws. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.