PARAMARIBO, 17 apr – Suriname is gedoemd te blijven worstelen met hoge prijzen voor goederen. Volgens Gilmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, si dit eigen aan de nationale economie. Er wordt meer geïmporteerd dan er wordt uitgevoerd. Een dure smaak die zich duur laat betalen.

Deze toestand is al weer te merken, nu de prijzen van van alles de lucht in schieten. Er wordt weliswaar hier en daar bijgespijkerd. Het regeringsprogram van goedkopere levensmiddelen is zo’n voorbeeld. “Het is natuurlijk noodzakelijk dat we de prijzen onder controle houden. Ik ondersteun de regering in haar streven om de basisgoederen zo goedkoop mogelijk te houden”, zegt Hoefdraad tegenover de Times of Suriname. Toch zal uiteindelijk meer moeten gebeuren. Op de oude voet verder gaan zal op den duur onhoudbaar blijken.

Het karakter van de economie speelt daarbij een bijzondere rol. “We hebben een groot probleem en dat is structureel. We zijn een importland en we zijn erg afhankelijk van de olieprijzen”, Het gros van wat in de winkel te halen valt komt uit het buitenland. Inflatie-import is dan ook onvermijdelijk. Om het in te perken zal Suriname meer moeten produceren. “Naarmate we meer verscheidenheid kunnen plegen in onze economie, zal dat zijn weerslag hebben op het prijsniveau.”

Dit bericht is afkomstig van Suriname | Waterkant.Net. Bekijk het oorspronkelijke bericht hier.